Schválené peniaze z eurofondov na IPZ mesto pravdepodobne nedostane

14.01.2010 Prešov

Mesto Prešov pravdepodobne nedostane schválené nenávratné finančné prostriedky z eurofondov vo výške 6, 6 milióna eur, ktoré plánovalo použiť na úhradu vlastných nákladov spojených s vybudovaním Priemyselného parku IPZ ...
Uviedol to dnes pre médiá prešovský primátor Pavel Hagyari.
\"Vzhľadom na to, že trestné stíhanie voči exprimátorovi nebolo zastavené, nie je možné tieto peniaze vyplatiť z európskych fondov. Ja mám na budúci týždeň rokovanie na ministerstve hospodárstva a na SARIO s tým, že predpokladám, že na konci tohto mesiaca dám do zastupiteľstva návrh, aby sme zrušili zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku k tomuto priemyselnému parku, \" povedal Hagyari.
Aj napriek tomu, že náklady na tento projekt pravdepodobne nebudú refundované, primátor považuje dokončenie parku, ktorý je pripravený pre investorov, za pozitívum.
Pôvodne mala radnica záujem areál pri výpadovke na diaľnicu do Košíc prenajímať spoločnostiam, ktoré by prejavili záujem vybudovať na celkovej ploche asi 25 hektárov výrobné prevádzky. Mesto však bude musieť uskutočniť opatrenia, aby zabezpečilo návratnosť investície, a preto sa pravdepodobne nevyhne odpredaju pozemkov v areáli IPZ. Podľa Hagyariho sa celková investícia pohybovala na úrovni 11,6 milióna eur.
\"Naša stratégia je pomerne jasná: predať to za čo najlepšiu cenu, a tá by sa mala pohybovať okolo 33 - 35 eur za štvorcový meter. Keď spočítam všetky investície, ktoré sa dali do tohto parku, nemali by sme byť stratoví, \" konštatoval Hagyari. Ceny za pozemky považuje za primerané, pretože park je dobre lokalizovaný a rovnako má pripravené všetky siete. Dodal, že už pri predošlých rokovaniach potenciálni investori prejavovali záujem o kúpu pozemkov.
O zámere postaviť priemyselný park v Záborskom rozhodlo mestské zastupiteľstvo ešte v roku 2005 a na jeho budovanie plánovali využiť peniaze z eurofondov. V priebehu realizácie projektu však kontrola Ministerstva hospodárstva (MH) SR odhalila viaceré nedostatky, ktoré sa týkali vlastníctva pozemkov a vyplatenie peňazí Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) podmienila ich odstránením. To sa nakoniec podarilo v roku 2008, keď mesto od spoločností, ktoré park budovali, odkúpilo akcie a pozemky a stalo sa 100-% vlastníkom parku.
Objavili sa však ďalšie problémy a SARIO k refundácii nákladov nepristúpila, nakoľko sa začalo trestné stíhanie voči bývalému primátorovi Milanovi Benčovi pre podozrenie zo subvenčného podvodu a táto skutočnosť je v rozpore s podmienkami vyplatenie peňazí. Dôvodom stíhania má byť nesúlad prijatého uznesenia zastupiteľstva so znením predkladaného projektu. Konečný termín na odstránenie všetkých prekážok pre vyplatenie peňazí bol podľa primátora stanovený na 31. decembra 2009.
V súvislosti s IPZ vedenie mesta Prešov predloží na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva návrh na prolongáciu krátkodobého bankového úveru vo výške 2,93 milióna eur, ktorý si vzalo, aby splatilo záväzky voči dodávateľom prác na výstavbe parku.
Materiálom sa v stredu (13. 1. ) zaoberali členovia mestskej rady, k návrhu však neprijali žiadne uznesenie. Napriek tomu však bude musieť zastupiteľstvo o ňom rozhodnúť, pretože pôvodný konečný termín splatnosti je stanovený na 31. marca tohto roka. V prípade, že poslanci návrh podporia, splatnosť by sa mohla predĺžiť o jeden rok.
Poslanec mestského zastupiteľstva Juraj Hurný (SDKÚ-DS) konštatoval, že ide o druhý krátkodobý úver čerpaný na úhradu nákladov za výstavbu parku. Ten prvý prijali vo výške 3,4 milióna eur a mal byť splatený v októbri minulého roka. Aj v tomto prípade poslanci schváli žiadosť o predĺženie splatnosti o jeden rok.
 

Vyberte región